9
Андрій Тамошюнас
Адвокат, партнер ЮК “ADA Group”

Тільки 15.09.2020р. у ВРУ було зареєстровано законопроект про “збалансованість бюджетних надходжень” (№4101), а питання та емоції вже ллються через край!

1) Що там «набалансували»?

– насправді «всього нічого»: законопроект 4101 міняє цифру 90 на 150 и преподносит це все під соусом «пролонгації строку списання заборгованості з ЄСВ на 2 місяці з метою зняття економічної напруги у суспільстві під час пандемії».
Насправді все не зовсім так, а точніше зовсім не так!
Справа в тому, що строк для списання «ЄСВешного» боргу як рахувався, так і «рахується» (якщо редакцію документу не «підшаманять») з 03.06.2020р. Тобто якщо раніше граничним «списувальним» днем було 31.08.2020р., то тепер це може бути 30.10.2020р. Але вся «прєлєсть» ситуації в тому, що остання дата не залежить від того, коли закон буде прийнятий та набуде чинності! Отже, закон ще навіть не прийнятий, а 17ий день «пролонгованого» строку вже пішов!!!

2) 100-відсоткова РОЗ«збалансованість бюджетних надходжень»

– нажаль, жодного з численних законодавчих «списувальних» дефектів (про них ми писали у пості за посиланням https://cutt.ly/IfD5pem) законопроект в нинішньому вигляді не нівелює. Отже, існує значна вірогідність того, що нам з вами прийдеться «благати» про списання боргів згідно тих же правил, які у більшості своїй викликають «здивування» у самих податківців.

3) «З̶а̶к̶о̶р̶д̶о̶н̶ ДПС нам допоможе»?!

На жаль, далеко не всі тут залежить від ФОПів і я вже не про якість закону, а про його буквальний сенс. Справа в тому, що дослівний аналіз норм свідчить про те, що предмет регулювання закону включає лише ситуації, коли податківці вже нарахували «ЄСВешні» зобов’язання.
Тому, на наш погляд, є вірогідність, що тепер податківці дещо пригальмують виписування вимог з акцентом на майбутнє.

4) «Порятунок потопаючих справа рук самих…»

Чесно зізнаюся, я з самого початку не вірив в ефективність даного «атракціону щедрості», з огляду на «якісну» складову закону №592 і гостроту у питанні необхідності наповнення бюджету.
Тому, як не крути, але залишається в черговий раз констатувати, що і в цій ситуації не варто чекати «подачок згори», а залишається лише звертатися за нашою допомогою і про це далі!

4.1. Чи можна подати заяву на списання боргу з ЄСВ повторно?

Вважаємо, що так, оскільки закон не обмежує кількість спроб! Але це не означає, що з цього моменту доцільно брати податкові органи ізмором і закидувати пакетами доків за принципом «чим більше, тим краще»!
У всьому має бути розумне зерно і такий підхід може виявитися валідним, наприклад, у випадках, коли при першій спробі були надані не всі документи (не подані декларації по ЄСВ), або ж необхідні документи заповнені з помилками, або ж процес ліквідації ФОПа був ініційований до набрання законом №592 чинності (про це див. далі)!

4.2. Чи можна ініціювати списання боргу по ЄСВ, якщо «сплячий» ФОП припинений до 03.06.2020р.?

Відповідь – так і ми про це зазначали раніше, але тепер є і офіційна позиція Мінфіну з даного питання, викладена у листі №11220-16-62-/26150 від 26.08.2020р. (див. за посиланням https://cutt.ly/ffFeqkg)!

4.3. Якщо отримали «ЄСВешну» вимогу, чекати прийняття нового закону?

Однозначно ні, оскільки профільним законом передбачений незначний строк для оскарження таких вимог (10 к.д.). Тому у випадку наявності підстав для оскарження (про деякі з них ви можете дізнатись за посиланнями https://cutt.ly/EykhTFThttps://cutt.ly/NfyrSlEhttps://cutt.ly/ifFyTjq) для початку доцільно підготувати скаргу до ДПС та залучити до участі Раду бізнесу-омбудсмена!

4.4. Відкрито виконавче провадження, накладений арешт на кошти, але не отримували вимогу про нарахування ЄСВ! Як бути?

Оперативно робіть офіційний запит до ВДВС та ГУ ДПС, отримуйте копію вимоги, готуйте скаргу (у випадку наявності підстав) та комунікуйте з цього питання з держвиконавцем!

4.5. Що робити, якщо вже ініціювали процедуру списання боргу з ЄСВ до 31.08.2020р., але отримали відмову?

За інших вірних умов є 3 варіанти: оскаржувати (див. п.4.3. та п.4.4.), чекати другого шансу (див. п.4.1.) або поєднати обидва варіанти‼️

4.6. Вже подали документи на списання боргу з ЄСВ, але до сих пір не отримали рішення (пройшло вже більше місяця)! Це відмова? І що робити далі?

Нажаль, це дуже розповсюджена ситуація, оскільки, з одного боку, профільний закон не передбачив строків для надання відповіді за результатами розгляду «списувального» пакету документів, а з іншого – причиною може бути все та ж «якість» закону!
Отже, в даному випадку доцільно підготувати офіційний запит (якщо є можливість, то адвокатський) до регіональної ДПС і у випадку ігнорування оскаржувати бездіяльність податківців/

Поради юриста