4

Зокрема, зміняться переліки виплат, які враховуються та не враховуються при її обчисленні, а також ряд інших аспектів.

Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігор Петрашко виносить на розгляд Кабінету Міністрів питання про внесення змін до порядку обчислення середньої заробітної плати. Цей порядок застосовується для обчислення середнього заробітку працівників для встановлення розміру певних виплат – наприклад, зарплати для працівника у відпустці. У пояснювальній записці до свого проекту міністр зазначає, що чинна редакція постанови у певних своїх частинах є застарілою, а також місцями дискримінує окремі категорії працівників.

Так, наприклад, постанова, якою затверджено Порядок обчислення, містить норму, згідно з якою цей Порядок діє на «підприємства, установи і організації всіх форм власності». Таке формулювання залишає за бортом працівників ФОПів, а також найманих працівників, які працюють на фізичних осіб за трудовим договором. Урядовці пропонують заповнити цю прогалину і поширити дію порядку і на ці категорії працівників.

Іншою ключовою зміною, яка проходить через ряд положень Порядку, є узагальнення видів відпусток, щодо яких застосовуються положення цього Порядку. Чинна редакція документу містить перелік відпусток, який має бути вичерпним, але фактично таким не є. Більше того, доповнення чи скорочення переліку можливих відпусток у законодавстві щоразу вимагає внесення змін і до цього порядку. Для того, щоб убити двох зайців, пропонується визначити, що дія Порядку поширюється на всі види відпусток, передбачених законодавством, крім відпустки у зв’язку з пологами.

Також міністр пропонує розширити перелік виплат, які не враховуються під час визначення розміру середньої заробітної плати. Так, у п. 4 Порядку з’являються щорічні премії держслужбовців та плата за роботу у виборчих комісіях – ці зміни викликані потребою узгодити положення Порядку із іншими нормативно-правовими актами. Крім цього, із середньої зарплати державних виконавців виключається їхня винагорода. Обґрунтовують таке уточнення тим, що це завищить середній заробіток виконавців, що призведе до невиправданого додаткового навантаження на фонд оплати праці і, відповідно, Державний бюджет, а також тим, що сама винагорода фактично стягується з боржника, а тому не варто її включати до зарплати.

Читайте також, чому державні виконавці, на відміну від приватних, далеко не завжди можуть отримати свою винагороду, та які саме перепони стоять на їхньому шляху.

Крім того, у міністерстві пропонують наступні правки:

  • Визначити, як саме враховуються премії та інші виплати;
  • Включити вимушений прогул у перелік виплат, які включаються до фактичного заробітку;
  • Встановити, що якщо працівник отримував менше мінімалки, то при обчисленні середньої зарплати вважається, що він отримував мінімальну зарплату.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що в уряді пропонують зобов’язати працедавців робити безкоштовні медогляди для нічних працівників.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.