85

Отримання компенсації моральної шкоди, відшкодування за завдану матеріальну шкоду об’єктам нерухомого та рухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації

24 лютого 2022 року кожен українець прокинувшись відчув на собі всю «асвабадітельну» міць руського миру. Почався другий етап так званої спеціальної операції з боку російської федерації. По суті росія розпочала повномасштабне військове вторгнення на територію незалежної України.

Наслідками цього вторгнення стали життя та здоров’я тисяч українців, знищення, пошкодження їх майна, його викрадення та примусова конфіскація в супереч як українському законодавству, так і міжнародному праву.

В цій статті автор має на меті висвітлити наявні можливості для громадян у рамках правового поля отримати компенсацію (відшкодування) за знищене чи пошкоджене нерухоме майно (будинки, квартири, гаражі, у т.ч. недобудови) та знищене, пошкоджене чи викрадене рухоме майно (автомобілі, побутові речі та речі особистого вжитку, інші речі), що перебували у власності громадян до початку подій 24.02.2022р.

Отже, в Україні наразі задекларовано два правові механізми, які надають можливість власникам рухомого та нерухомого майна отримати компенсацію та відшкодування вартості втрачених, знищених, пошкоджених об’єктів власності.

Перший механізм передбачає первинну компенсацію. Метою якої є відновлення зруйнованого житла, лікарень, дитячих садочків і шкіл. Фінансування на компенсацію має відбуватися за рахунок Державного бюджету України.

Для фіксації всіх руйнувань в Україні хочуть створити Державний реєстр майна, яке було знищено, пошкоджено чи втрачено внаслідок збройної агресії Росії з початку тимчасової окупації Криму та частин Донецької та Луганської областей, часткової окупації інших населених пунктів України.

Подача заявки на таку компенсацію відбувається через застосунок «Дія». Спадкоємці також мають право звертатися за такою компенсацією.

Передбачається наступний алгоритм дій після подання відповідної заявки до застосунку «Дія»:

– накопичення даних та занесення до спеціального реєстру;

– проведення експертного обстеження пошкодженого та знищеного майна, та фіксують факт його втрати, проведення оцінки вартості;

– встановлення КМ України спеціального порядку визначення розміру та форми компенсації, визначення граничних виплат за первинною компенсацією для фізичних і юридичних осіб.

– визначення порядку черговості здійснення виплат.

Другий механізм розглядається як повна компенсація фізичним особам за рахунок репарацій та інших стягнень з держави агресора, вина якої буде доведена у міжнародній кримінальній інституції або досянуто відповідних зобов’язань за міжнародним договором. Право на повну компенсацію мають всі потерпілі від збройної агресії, незалежно від отримання або неотримання первинної компенсації.

Репара́ція — повне або часткове відшкодування (за мирним договором або іншими міжнародними актами) державою, що розпочала агресивну війну, збитків, заподіяних державі, що зазнала нападу.

Механізм репарацій було застосовано до Німеччини після другої світової війни, він стосувався не лише щорічних виплат постраждалим українцям визначених сум коштів, але й спеціальної конфіскації активів та майна Німеччини.

Наразі український Парламент також не стоїть на місці в частині визначення порядку здійснення відповідних компенсацій.

24.03.2022р. у ВРУ було зареєстровано проект Закону «Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації» за
№ 7198.

Як вказується розробниками проекту Закону у пояснювальній записці, вказаний проект розроблено з метою: забезпечення компенсації громадянам України за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації; збору інформації для майбутніх позовів держави Україна до Російської Федерації у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації.

01.04.2022р. проект Закону було прийнято за основу (https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/39283)

Також у Верховній Раді України 31.03.2022р. було зареєстровано альтернативний проект Закону № 7237 «Про компенсацію за майно, втрачене, пошкоджене та знищене внаслідок збройної агресії Російської Федерації та справедливий розподіл репарацій». Цей проект з 02.04.2022р. знаходиться на ознайомленні відповідного профільного комітету та на нього надано відповідний науково-експертний висновок (https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/39332).

Згідно із задумом авторів проекту Закону, Законопроект розроблений з метою захисту права власності та інших речових прав на майно, які порушено внаслідок збройної агресії Російської Федерації. Захист права власності постраждалих фізичних осіб, їх спадкоємців та постраждалих юридичних осіб здійснюється шляхом виплати первинної (1) та повної (2) компенсації за втрачене, пошкоджене чи зруйноване майно.

1) Первинна компенсація застосовується з метою захисту права власності, права на житло фізичних осіб, відновлення життєво-важливих функцій та/або послуг, які надають юридичні особи, а також відновлення нормального життя в Україні. Право на первинну компенсацію забезпечується поступово та пропорційно залежно від матеріальних можливостей держави Україна.

2) Повна компенсація застосовується з метою захисту права власності постраждалих осіб, забезпечення справедливого та адресного розподілу репарацій та/або інших стягнень з Російської Федерації. Право на повну компенсацію забезпечується за умови виплати репарацій та/або інших стягнень з Російської Федерації.

Для повідомлення про знищене/зруйноване майно через застосунок (додаток) «Дія» Вам необхідно:

У “Дії” оформити заявку найпростіше. Якщо у вас ще немає додатка, завантажте його, авторизуйтесь та виконайте прості дії:

Оберіть в меню внизу “Послуги”, “Пошкоджене майно” та “Почати”.

Якщо дані про ваше житло є в електронному реєстрі, вони завантажаться автоматично, якщо ні, доведеться вручну ввести тип, площу та адресу помешкання.

Після цього потрібно буде обрати, в якому стані ваше майно – наприклад, є ушкодження, але некритичні, або житло не придатне до експлуатації чи знищене повністю.

Треба зазначити, чи належить ваше майно до об’єктів культурної спадщини та скільки людей там проживало.

Крім того, треба вказати дату та характер пошкоджень, а також додати фото й відео, якщо у вас вони є.

Наостанок вкажіть свої контактні дані.

Аналогічну заяву з усіма персональними даними можна подати особисто в ЦНАПі або в нотаріуса. Треба мати при собі документи, які посвідчують особу та права на зруйновану нерухомість.

Важливо знати!

Якщо Ваш будинок, квартиру, особисто майно було знищено, пошкоджено, викрадено:

оскільки будь який судовий процес, у тому числі кримінальний, базується на доказуванні, Вам необхідно максимально направити свої зусилля на фіксацію правопорушень, руйнувань, знищення та інших злочинів, що стосуються вашої власності.

Отож для цього будьте готові мати або зібрати такі документи, інформацію:

-копія паспорта громадянина України (закордонного паспорта);

-довідка про присвоєння ідентифікаційного персонального номера (номер картки платника податків), щодо тих категорій громадян, яким його було видано;

-копію документів про право власності на об’єкти нерухомого майна (свідоцтва про право власності, про спадкування за законом, заповіти, договори купівлі-продажу, дарування, заповіти, уступки права вимоги, інвестиційні угоди, рішення судів, що набрали законної сили щодо об’єктів власності);

-копію витягу з Єдиного Реєстру досудових розслідувань про відкриття кримінального провадження.

– за наявності: фото та відео зруйнованого будинку, квартири, контакти свідків та інші можливі свідчення.

Також необхідно обов’язково звернутися із відповідною заявою про злочин до правоохоронних органів для фіксації факту порушення ваших прав. Таку заяву Вам допоможуть підготувати у відділенні поліції або зверніться за професійною допомогою до адвоката.

Для підготовки заяви щодо об’єктів нерухомого майна потрібна буде додаткова інформація, зокрема:

1.     Який об’єкт нерухомості пошкоджено/знищено: (квартира, приватний будинок, садовий будинок, таунхаус, гараж, лазня, сарай, недобудова, інше).

2.     В якому районі Київської області знаходиться ваш знищений або пошкоджений об’єкт?

3.     В якій об’єднаній територіальній громаді розташований об’єкт?

4.     Зазначити повну адресу, де знаходиться ваш зруйнований/пошкоджений об’єкт нерухомості (приклад: Київська область, Бородянська ОТГ, м. Бородянка, вул. Київська, 14).

5.     GPS координати розміщеної нерухомості (це можна зробити за допомогою сервісів Googlemaps – https://support.google.com/maps/answer/18539?hl=uk)

6.     Правоустановчі документи на зруйновані або пошкоджені об’єкти нерухомості (фото або ксерокопії).

7.     Опис характеру пошкоджень об’єктів нерухомості: пошкоджено – дах, несучу стіну, фундамент, вікна/двері, інше.

8.     Відмітка про придатність до проживання у нинішньому стані ТАК/НІ.

9.     Фото/відео пошкоджень на носії інформації.

10.  Орієнтовна вартість майна (можливо взяти з договору, довідки тощо, акту експертної оцінки, тощо).

11.  Відмітка про страхування об’єкту нерухомості, дата, номер договору (полісу), фото/ксерокопія документу про страхування.

12.  ПІБ заявника, паспорт громадянина України, закордонний паспорт, свідоцтво про народження (у разі відсутності паспорту/його знищення/викрадення).

13.  Контактні дані: конт.номер телефону, адреса електронної пошти, адреса для листування.

 

У разі виникнення додаткових або уточнюючих питань після ознайомлення із викладеною інформацією, Ви маєте можливість отримати абсолютно безкоштовну консультацію у наших правників.

Адвокатське бюро “Довженко та партнери”

Адвокат Олег Максимчук

Бережіть себе!

Слава Україні! Перемога буде за Україною!

Джерело

Інтернет-ресурс “Світ документів-онлайн” містить базу актуальних юридичних документів (договори, угоди, установчі та статутні документи, позовні заяви та інші процесуальні документи до суду, документи з виконавчого провадження, посадові інструкції, положення, документи з кадрового діловодства – інструкції, положення, документи для участі у тендері, претензії, акти та інші документи), які покликані допомогти, як малому бізнесу, так і простому обивателю, як і починаючому юристу, так і юристу (адвокату) з досвідом роботи. Документи доступні для скачування у форматах документ Word (doc), архів (zip).

Всі зразки документів відповідають всім вимогам сучасного ринку та чинному законодавству України та підготовленні практикуючими фахівцями в галузі права та експертами.

Каталог документів:

Як придбати документ? 

Технічна підтримка

Окреме замовлення зі створення документу

Контакти

Світ документів-онлайн (SviDoc) це сервіс з продажу в Інтернеті якісних зразків юридичних документів (зразків договорівустановчих документівпозовних заяв та інших процесуальних документів до судупосадових інструкцій, положень і інших документів з кадрового діловодства. Також на сайті ви можете знайти інші документи, наприклад примірник тендерної документації, тощо.

Ми знаємо, як зробити роботу з документами легше. Тому ми зараз працюємо зі створення сервісу – конструктора документів.