5

Витрати на утримання ОСББ в орендованих у власників приміщень будуть нести орендарі.

Якщо до 1 січня 2021 року співвласники все ще самостійно не визначилися – не створили ОСББ, не залучили управителя або інакше не вирішили, то у строк до 1 травня 2021 місцева рада має оголосити та провести конкурс з призначення управителя для їхнього будинку.

Про це йдеться у прийнятому Верховною Радою законопроєкті №2458 «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг».

Зазначається, що порядок проведення конкурсу з призначення управителя багатоквартирного будинку встановлюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної житлової політики і державної політики у сфері житлово-комунального господарства.

Організатор конкурсу не може встановлювати інші умови чи положення проведення конкурсу, які суперечать такому порядку.

Також документом встановлюється, що договір про надання послуги з управління багатоквартирним будинком строком на один рік від імені співвласників багатоквартирного будинку підписує уповноважена особа виконавчого органу відповідної місцевої ради, за рішенням якого призначено управителя.

Якщо за один місяць до закінчення зазначеного строку жодна із сторін не повідомить письмово другу сторону про відмову від договору, договір вважається продовженим на черговий однорічний строк.

У разі якщо протягом дії договору про надання послуг з управління багатоквартирним будинком, укладеного за результатами конкурсу, співвласники багатоквартирного будинку приймуть рішення про форму (зміну форми) управління багатоквартирним будинком або про обрання іншого управителя, вони мають право достроково розірвати такий договір з дати, визначеної зборами співвласників (загальними зборами об’єднання співвласників) багатоквартирного будинку, але не раніше ніж через два місяці після направлення особою, уповноваженою на це зборами співвласників (загальними зборами об’єднання співвласників) багатоквартирного будинку, такому виконавцю, управителю письмового повідомлення про припинення договору. У такому разі управитель має здійснити остаточне нарахування плати за надані послуги відповідно до фактичних нарахувань та обсягів наданих відповідних послуг».

Також, цікавою є новела про те, що витрати на утримання ОСББ в орендованих у власників приміщень будуть нести орендарі:

«Зобов’язання з оплати послуги з управління багатоквартирним будинком у таких будинках, гуртожитках у разі здачі в найм (оренду) квартир, житлових та/або нежитлових приміщень несуть наймачі (орендарі) таких квартир та/або приміщень», – йдеться у документі.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що буде, якщо до 1 січня 2021 року співвласники не створять ОСББ.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.