7

Вона зазначила, що самі факти створення Конвенції і Суду є актами солідарності.

9 грудня розпочався IX Щорічний міжнародний форум з практики Європейського суду з прав людини. Цей захід традиційно проходить у Львові на базі ЛНУ ім. Івана Франка, втім цього року йому довелося перебратися в онлайн.

Одним із перших блоків після привітальних слів був виступ віцепрезидентки ЄСПЛ Ксенії Турковіч (Ksenija Turkovic). У своєму виступі вона приділила велику увагу тому, як Суд розглядає та застосовує у своїй практиці принцип солідарності. Спікерка одразу зазначила, що на сьогодні такий принцип прямо не згадується у Конвенції, але він глибоко інкорпорований у зміст гарантованих прав та тексту статей Конвенції. Конвенція і Суд, які гарантують права людини, постали на принципах солідарності після Другої світової війни. Зокрема, самі факти створення Конвенції та Суду є актами солідарності.

«Солідарність є фундаментальною моральною і політично цінністю, яка необхідна для належного захисту прав людини. Вона служить підґрунтям для сутності прав людини та принципів їхньої реалізації. І вона дає можливість спільно нести тягарі та користуватися перевагами, а також займатися захистом справедливості і рівності».

Далі пані Турковіч наголосила на важливих аспектах, пов’язаних із застосуванням принципу солідарності. По-перше, це обов’язок держави захищати права кожної людини та обов’язок запроваджувати норми, які будуть забезпечувати більш широкий захист. Крім того, вона наголосила, що принцип солідарності безпосередньо пов’язаний з правами людини третього та четвертого покоління. Цей принцип застосовується Судом, як джерело тлумачення прав, впливає на їх реалізацію, а також їх сутність, закриваючи якісь прогалини у визначенні прав.

Солідарність використовується як обґрунтування для того, щоб загальне благо було на перших позиціях. Йдеться про соціальну солідарність, як підґрунтя для дій держави щодо захисту прав людини. Але такий підхід не є абсолютним. Не завжди інтереси більшості мають превалювати над правами меншості. Навіть якщо йде мова про всю громаду з одного боку, та одну людину – з іншого. Так, вирішальним і ключовим критерієм є обставини справи – які права кожної зі сторін стоять на кону і т.і.

Також спікерка наголосила на потребі ухвалити профільний протокол про міжнародну солідарність для того, щоб вона посіла заслужене місце не лише у «дусі рішень» Суду, але й у їх «букві». Крім того, існує необхідність прийняти прокол, який буде регулювати гарантії прав на чисте довкілля та інші подібні речі. Такі гарантії стають все актуальнішими. Зокрема, до Суду вже звернулися португальські підлітки, які скаржаться на порушення своїх прав рядом європейських країн через недотримання ними вимог щодо захисту довкілля. І за відсутності спеціалізованого протоколу належне рішення у цій справі буде ускладнене.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що ЄСПЛ постановив, яких заходів має вжити суд для забезпечення належного правового захисту підсудного.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.