7

 

В Україні, на жаль, немає Закону про зброю. Є лише внутрішні інструкції та матеріали МВС. Через це щодо приналежності ножів до холодної зброї (Х.З.) чи їх побутового призначення в народі ходить безліч міфів. Спробуємо трошки розвіяти це мракобісся.)

Для початку запам’ятайте АКСІОМИ – три головні ознаки холодної зброї. Вони нескладні:

1. Ніж не може бути Х.З., якщо довжина його клинка менша за 90 мм (міряється від утику руків’я до кінчику);

2. Ніж не вважається Х.З., якщо його клинок тонший за 2,6 мм (у найтовщому місці);

3. Ніж не є Х.З., якщо у нього немає вираженої гарди або упору, чи підпальцевих виїмок на руків’ї (або їх глибина менша за 5 мм).

Ці аксіоми окреслюють три основні ознаки холодної зброї. Якщо ніж не задовільняє бодай ОДНІЙ із них – підкреслюємо це! – він не буде вважатись холодною зброєю.

лдршд

Також не вважаються холодною зброєю ножі, у яких вістря клинка має кут більше 70 градусів – себто, кут між лініями обуха та леза на вістрі ножа досить тупий. Бо ними просто не вийде вколоти.

Нарешті, до зброї не зарахують ножа, що не пройшов динамічні випробування чи випробування на його міцність при ударах по сухій сосновій дошці. Але це вже вимагає проведення експертизи. Та й кому такі ножі потрібні, якщо вони розвалюються чи ламаються від кількох потужних ударів?

А от ножі, які однозначно вважаються холодною зброєю – це моделі, які стоять на озброєнні армій та збройних сил різних країн світу. У тому числі, ясна річ, багнети. Трошки народних міфів і чистої правди про ножі та холодну зброю від експертів-криміналістів наводимо на ілюстраціях до цієї публікації.

ьпрьое

У наших магазинах, на жаль, запросто продається і холодна зброя, при тому, часто без усіляких позначок її як такої. Тому що відповідальність за придбання зброї несе покупець.

То ж коли сумніваєтесь, завжди просіть у продавця сертифікат (висновок експерта) на ніж. У ньому має бути вказано дату та місце проведення експертизи, модель ножа, прізвище експерта та висновок за її результатами.

І найголовніше. Якщо сертифіката (висновка експерта) немає, а ножик дуже вже припав вам до душі і проситься до рук – ну то купіть! Але – користуйтесь ним удома. Просто не ходіть із ним на вулицю – у місця, де вас може перестріти поліція. А як можна законно придбати холодну зброю – то вже тема для іншої публікації.

Якщо відчуваєте у собі сили та завзяття глибше зануритись у науку криміналістику, то ось вам, будь-ласка, діюча експертна Методика визначення приналежності до холодної зброї.

Отакі-то справи. Розповсюджуйте серед друзів, а то ці міфи та вигадки вже добряче набридли.

ватанкокн

 

шщждгзж

 

ю.шжш

 

джгщж

 

Джерело: ZBROYA.info