9

Наразі проект закону про Держбюджет не передбачає належного фінансування судової гілки влади, — Андрій Костін на погоджувальній раді.

14 грудня під час засідання Погоджувальної ради депутатських груп та фракцій голова Комітету ВР з питань правової політики Андрій Костін заявив про необхідність належного фінансування судової гілки влади.

Так, за його словами, пропозиції Комітету ВР з питань правової політики в частині забезпечення функціонування в наступному році судової гілки влади не враховані Кабміном до другого читання.

«Бюджет наступного року повинен в повній мірі фінансувати судову інфраструктуру. Наразі він не передбачає, щоб судова система працювала в належному обсязі», – підкреслив він.

Нагадаємо, що в 2021 році суди можуть припинити здійснення своїх повноважень через відсутність можливості як відправлення повідомлень у письмовій формі, так і в електронній (бракує коштів як на конверти, марки, так і на інтернет). 

Також Андрій Костін відповів на ту критику, яку озвучив щодо його Комітету Дмитро Разумков. Спікер вимагає якнайшвидшого розгляду Комітетом законопроекту про реформу КСУ, хоча відповідний висновок Венеційської комісії було ухвалено лише в минулу п’ятницю, 11 грудня. 

«Ще 2 грудня під час спілкування членів Комітету з експертами та членами Венеційської комісії була почута порада перенести розгляд всіх законопроектів, які стосуються діяльності КСУ на період після отримання висновків ВК. І саме 2 грудня Комітет проголосував щодо того, що всі законопроекти, які стосуються діяльності КСУ, будуть розглядатися на найближчому засіданні Комітету, яке відбудеться після отримання висновків ВК. Саме тому відповідне засідання Комітету буде проведене цього тижня, на якому будуть розглянуті всі законопроекти з урахуванням висновків ВК, які стосуються тих проблем і того ганебного рішення Конституційного Суду, який зруйнував антикорупційну інфраструктуру.

Я буду вносити пропозицію, як голова Комітету, створити в Комітеті робочу групу з напрацювання комплексної реформи Конституційного Суду України. Тому що рекомендації Венеційської комісії є дуже суттєвими та об’ємними. Наше завдання розробити такий законопроект, який, залишивши незалежність та автономію КСУ все ж таки буде містити такі чинники, щоб подібні ганебні випадки, як ми мали 27 жовтня, не повторювалися», — підкреслив Андрій Костін.

Нагадаємо, що у своєму другому Висновку Венеційська комісія дала рекомендації стосовно реформування діяльності Конституційного Суду України. Зокрема, вона рекомендує сформувати «пул» кандидатів до КСУ з урахуванням думки міжнародних експертів у сфері прав людини та громадянського суспільства щодо моральних якостей таких кандидатів.

Нагадаємо, що раніше питання фінансування судової гілки влади Право ТВ коментував народний депутат Денис Маслов.

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.