9

 

Анулювання реєстрації платника ПДВ відбувається автоматично. Ці та інші зміни порядку реєстрації платника ПДВ передбачені наказом Мінфіну від 21.10.2020 № 629.

Про це повідомляє Юридична компанія WINNER

 

Анулювання реєстрації

Контролюючий орган, який прийняв самостійне рішення про анулювання реєстрації платника ПДВ, зобов’язаний письмово повідомити про це протягом трьох робочих днів після дня анулювання.

Якщо зареєстровано припинення юридичної особи (крім перетворення) або ФОП або якщо в реєстр платників єдиного податку внесено запис про застосування спрощеної системи оподаткування, яка не передбачає сплати ПДВ, анулювання реєстрації проводиться контролюючим органом автоматично на підставі відомостей, отриманих відповідно до Закону «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців і громадських формувань», або за даними реєстру платників єдиного податку.

Якщо на підставі відомостей з реєстру неможливо автоматично встановити дату анулювання реєстрації платника ПДВ, контролюючий орган самостійно визначає таку дату і приймає самостійне рішення про анулювання.

 

Електронна заява

Передбачено, що реєстраційна заява платника ПДВ подається до контролюючого органу за місцем проживання або перебування не особисто, а засобами електронного зв’язку в електронній формі.

Про своє бажання добровільно зареєструватися як платник податку юрособа або ФОП може заявити під час державної реєстрації.

Відповідна заява або відомості передаються до контролюючих органів в порядку, встановленому Законом «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців і громадських формувань». Такі заяви або відомості розглядаються протягом трьох днів з дати їх надходження в контролюючий орган. У заяві зазначаються підстави для реєстрації особи як платника ПДВ.

 

Електронний кабінет

Якщо взаємодія з контролюючими органами відбувається через електронний кабінет, відмову в реєстрації або пропозицію подати нову заяву про реєстрацію направляються контролюючим органом туди ж.

Відмовившись від електронного кабінету або не визначивши спосіб взаємодії з контролюючими органами, відмову ви отримаєте на e-mail, з якого надійшла реєстраційна заява.

Відмова в реєстрації платника ПДВ направляється контролюючим органом на електронну адресу, дані про яку містяться в заяві або відомостях, отриманих при реєстрації.

Якщо дані про електронну адресу відсутні, відмова в реєстрації направляється за місцем знаходження (місцем проживання), вказаному в такій заяві або відомостях.

 

Реєстрація платника ПДВ

Контролюючий орган зобов’язаний протягом трьох робочих днів після надходження реєстраційної заяви внести до Реєстру запис про реєстрацію платника ПДВ з бажаного (запланованого) дня, який відповідає першому числу календарного місяця, в якому буде застосовуватися ставка єдиного податку, що передбачає сплату ПДВ у разі зміни ставки єдиного податку третьої групи.